Kertünk

A CsigaBigakert kertészeti blogja

A kert megtervezése, növénytársítás

2011. január 25. 21:33 - A_kertesz

Kevesen tudják de a kert megtervezésének nem csak az a haszna hogy egységes összképet kapjunk, hanem az egyes növényfajok egymásra is hatnak.

Ma már a világ minden részén találhatunk olyan kerteket, ahol keverednek a dísz- és a haszonnövények, ahol együtt találjuk a zöldégeket és gyógynövényeket, a virágokat és gyümölcsfákat. Bizonyos növényfajok távol tartják a különböző kártevőket és másképp reagálnak a betegségekre, így vegyesen ültetve egymást támogathatják. Például a hajdina vonzza a zengőlegyet, amely levéltetűvel táplálkozik.

A sűrűbben ültetett növények megakadályozzák a gyomok elszaporodását és a talaj kiszáradását, valamint a helyet is jobban kihasználhatjuk. Vannak fajták, mint például a pillangósok, melyek más növények számára nehezebben hozzáférhető anyagokat kötnek meg (pl.a levegő nitrogénje). Ezért a tervezéskor figyelembe vehetjük hogy a hüvelyesek után olyan növényt ültessünk amely nitrogénkedvelő.

A kert tervezésekor érdemes az évszakok változását is figyelembe venni, hogy tavasztól (jácint, tulipán, nárcisz) a nyári díszcserjéken át (hibiszkusz, japánbirs, jezsámen) egészen őszig (őszirózsa, dália ) élvezhessük a kertünk színeit. Bizonyos színes lombú vagy örökzöld fajokkal még a téli kert szürkeségét is elfelejthetjük. Ilyenek a mahónia,(ld.fotó) júlia borbolya, korall berkenye vagy a színes bogyójú kányabangita.

 

 

Szeretne a fent említett dísznövényekből vásásrolni?Kérje árlistánkat turbacs@t-online.hu, vagy érdeklődjön telefonon 70/776-3144!

komment
süti beállítások módosítása