Kertünk

A CsigaBigakert kertészeti blogja

Hová tegyük a „használt” karácsonyfát?

2013. január 04. 11:27 - Kerteszfeleseg

Konténeres,vágott vagy műanyag?Mi legyen vele?

Aki konténeres(vagy földlabdás) fenyőt vásárolt, jó esetben kapott egy kis „használati utasítást” az eladótól,vagy esetleg más forrásból megtudta, hogy ezeket az élő növényeket hozzá kell szoktatni a lakás melegéhez karácsony előtt és ugyanígy kell tennük utána is. Miután leszedegettük róla anyuka húszéves retrodíszeit és az üres szaloncukor-papírokat, vigyük ki a garázsba, vagy más védett helyre pár napra, lényeg hogy ne kerüljön a huszonháromfokos szobából közvetlenül a mínuszok közé. Ezután tehetjük ki (még mindig konténerestől) a kertbe, világos, védett helyre, és tavasszal el tudjuk ültetni. Ilyenkor se rázzuk le a földet a gyökerekről, lehetőleg maradjon egyben a földlabda amennyire csak lehet és gondosan locsoljuk be(a tápanyag utánpótlásról is érdemes gondoskodnni!). Sajnos a gondos ápolás mellett sincs garancia hogy megmarad a fánk, de ezzel a módszerrel növelhetjük az esélyeket és jövőre újra vendégül láthatjuk pár napra a lakásunkban.

A gyökérzet nélkül, vágottan vásárolt fánkról valószínűleg már minden tűlevél lehullott(legfőképpen lucfenyő esetén) és elhelyezkedtek a lakás különböző pontjain, jó esély van rá hogy még márciusban is találunk tűlevelet a zokninkban. Az ilyen fák lakásból való kiköltöztetése kész tortúra, még jó hogy egy évben csak egyszer kell megcsinálni. Ha kertes házban lakunk akkor a felaprított fát elhelyezhetjük a komposztálóban, ugyanis a fenyő magas gyantatartalma ellenére elbomlik,csak lassabban. Ezen kívül vidéken és a nagyvárosokban is szerveznek a szolgáltatók fenyőfagyűjtést, a gyűjtőpontokat a honlapokon találjuk meg:

Budapesti fenyőfa gyűjtőhelyek listája:

http://www.fkf.hu/portal/page/portal/fkf/fenyo_2007_2008

Győri fenyőfagyűjtő helyek listája:

http://www.gyorszol.hu/index.asp?i=hirek_reszletek&id=1286

Akinek műanyag fája volt, az szedje szét, tegye egy dobozba (az eredeti dobozába tutira nem fog beleférni...) és tegye el a garázsban vagy a padláson. A kártevőktől nemigen kell tartani, nem túlságosan vonzza őket a műanyag...

komment
süti beállítások módosítása