Kertünk

A CsigaBigakert kertészeti blogja

Növényvédelem

2011. január 11. 17:51 - Kerteszfeleseg

Balázs Klára-Vörös Géza: Kertészek növényvédelmi naptára

Mezőgazda Kiadó

Talán sosem volt olyan fontos a széleskörű növényvédelemi tájékoztatás, mint napjainkban. Nagyon fontos, hogy a gyümölcsösben, szőlőben, zöldségeskertben gazdálkodók szakszerűen, eredményesen, de a környezet veszélyeztetése nélkül védjék meg növényeiket a betegségektől és kártevőktől. Növényvédelmi naptárunk az év elejétől kezdve időrendben figyelmeztet a különböző kórokozók és kártevők fellépésének veszélyére. A szerzők növényfajonként ajánlják a szükséges védekezési módszereket, a fejlődési stádium figyelembe vételével. A gyümölcsök és a szőlő fejlődési állapotának pontos megítéléséhez segítséget nyújtanak a rügyeket és a kifejlett gyümölcs közötti szakaszokat bemutató ábrák. A könyv végén található táblázat az engedély nélkül vásárolható és felhasználható szerek teljes választékát tartalmazza, a hatóanyag és a várakozási határidők feltüntetésével.

 

Tuba Katalin: Kerti dísznövények és szobanövények védelme

Mezőgazda Kiadó

Az ember közvetlen közelében, lakásában, kertjében élő dísznövényeket megtámadó betegségek tüneteivel, a kártevők felismerésével, az ellenük kifejthető védekezés ismertetésével kíván segíteni ez a mű a növényszerető olvasóknak. A bevezető fejezet az általános gondozási, tartási hiányosságokra, majd a növényvédő szerek használatának körültekintő használatára hívja fel a figyelmet. A szerző az első növénycsoportba a virágágyi és a balkonnövényeket (árvácska, muskátli, petúnia, tulipán...), a másodikba a leggyakoribb cserjéket és néhány évelőt (orgona, lonc, tűztövis, hortenzia...), a harmadikba a legnépszerűbb szobanövényeket és a dézsás növényeket (fokföldi ibolya, ciklámen, leánder...) sorolta. A növények rövid bemutatása után a betegségek (lisztharmat, rozsda, botrítisz stb.) és a kártevők (atkák, levéltetvek, tripszek stb.) okozta tüneteket, majd a védekezés módját, idejét, a lehetséges permetezőszerek használatát írja le. Nagy segítséget jelent a felismerésben a csaknem 130 színes kép, a tájékozódásban a név- és tárgymutató és a szakkifejezések jegyzéke.

 

Tóth Miklós: Gyümölcsfélék és a szőlő kiskerti védelme -Segítség,megtámadtak!

Mezőgazda Kiadó

A családi ház kertjében álló néhány gyümölcsfát, ribiszke- vagy málnabokrot, a szőlőlugast is ugyanúgy veszélyezteti a lisztharmat, a varasodás, a monília, eláraszthatja a levéltetvek, a molyok tömege, mint egy nagyobb ültetvényt. Védekezni szükséges ellenük, ha egészséges gyümölcsöt, szőlőt szeretnénk fogyasztani. A szerző hangsúlyozza az időjárás rendszeres megfigyelését, a helyes művelésmód megválasztását, azok kiszámítható következményeit, a jó fajtaválasztás fontosságát. Közérthetően, lényegre törően, világosan és röviden írja le a betegségek, kártevők okozta tüneteket, a védekezési lehetőségek közül a mechanikai, agrotechnikai módszereket, majd a kémiai védekezési eljárásokat, a beszerezhető növényvédő szereket. A leírás mellett a színes fotók segítik az olvasót a pontos diagnózis felállításában. A mű végén növényenként összeállított technológiai táblázatok gyors és átlátható védekezési sort tartalmaznak. A könyvben szereplő növényvédő szerek legfontosabb tulajdonságait a záró táblázat ismerteti.

 

Bodor János: Kerti károsítók

Mezőgazda Kiadó

A kertészkedők egyik legnagyobb gondja a gyümölcsfák, a szőlő, a zöldség- és dísznövények megóvása a sokféle kártevőtől és betegségtől. Növényeinket rovarok rágják, atkák szívogatják, ürülékükkel szennyezik, a nyálukkal rendellenes sejtszaporodást váltanak ki. A gombák, a baktériumok, a vírusok elszíneződő, beszáradó foltokat okoznak a leveleken, gyümölcsökön, a fás részeken pedig rákosodó sebeket. Betegséget okoz a létfontosságú tápelemek valamelyikének hiánya és károsítanak az időjárási elemek (jégeső) is. A kötet 88 színes oldalon a kertben leggyakrabban előforduló káros elváltozásokat mutatja be, kora tavasztól késő őszig. Előfordulásuk sorrendjében követik egymást a kár- és kórképek.

komment
süti beállítások módosítása