Kertünk

A CsigaBigakert kertészeti blogja

Könyvek madárbarátoknak

2011. január 10. 14:28 - Kerteszfeleseg

Peter Hayman-Rob Hume: Madarak- madárhatározó kezdőknek és haladóknak

Alexandra Kiadó

Ez az Európa madarait bemutató alapmű 3500 illusztrációt tartalmaz. A képek egy-egy adott határozóbélyegre hívják fel a figyelmet, legyen az a tavaszi és nyári tollazat közötti finom eltérés, jellegzetes repülésmód vagy a farok tollainak árnyalata.
A fajokat színes fényképek mutatják be természetes élőhelyükön vagy dürgés közben; jól ismert fajokhoz viszonyítva árnyrajz mutatja a méretarányt; a faj elterjedését térkép jelzi; a határozási hibák kiküszöbölése érdekében minden fajnál lehetőség van egy hasonló madár tanulmányozására.
A szakmai információk és a gazdag illusztrációs anyag kiegészítik egymást. A kalauz lapozgatása után újra és újra kedvet kapunk ahhoz, hogy távcsövet vegyünk a kezünkben, és a természetben csodáljuk meg a madarakat, ezeket a gyönyörű élőlényeket.

 

Schmidt Egon:Madárvendéglők

M-érték Kiadó

Ha megtanítjuk a gyermekeinket rá, megértik majd a természetet. Megértik, hogy fák, bokrok és madarak beszélnek hozzánk, segítséget kérnek, és meg is hálálják, ha mással nem, avval, hogy szépek, vidámak és gyönyörködtetnek. Gondoskodj egy kismadárról, adj neki élelmet a téli fagyban, és tudhatod, tavasszal csak neked dalol majd a bodzabokor csúcsán.
Schmidt Egon számos könyvében mesélte már el a gyerekeknek a madarak életét. E képeskönyv két legszebb madaras írását tartalmazza. A Bodzavendéglő kisfiú szereplője, Andris "megmenti" a bodzabokrot a kivágástól. Az pedig hálából egész tavaszon át elszórakoztatja a "vendéglőjét" látogató madarak történetével. Ricsi, a másik történet szereplője madáretetőjében fogadja szárnyas barátait, és figyeli meg a téli életüket.
Budai Tibor valósághű és mégis mesés rajzai nagyszerűen illeszkednek ezekhez az igaz mesékhez.

 

Volker Dierschke: Melyik ez a madár?

M-érték Kiadó

Madárhatározó könyv rengeteg színes ábrával, magyarázó szövegekkel. A természet útikalauzainak új generációja, több mint 440 madárfajjal egész Európából: részletes képekkel, ábrákkal, színkódokkal, melyek a gyors tájékozódást segítik, és extraként a legfontosabb madarak áttekintésével. Irány a természet!

 

Schmidt Egon:Varázslatos madárvilágunk-Magyarország legismertebb madarai

Műszaki Könyvkiadó

A "Fák és cserjék" c. nagysikerű könyv folyatása a madárvilágot mutatja be olvasóinak.
Az idén Kosuth-díjjal kitüntetett szerzőnek körülbelül 70 műve látott napvilágot, amely az állatokról, elsősorban a madarakról szól. Számos könyvében hitet tesz a "nagybetűs" természet, a madárvilág megóvása mellett.
A könyv illusztrátora Budai Tibor grafikus, aki immár több mint négy évtizede vesz részt kiállításokon az állatokat életszerűen megjelenítő realista képeivel.
A madarak életéből ellesett ritka pillanatok valódi élményt nyújtanak a könyv olvasóinak.

 

komment
Címkék: madár itató etető
süti beállítások módosítása