Kertünk

A CsigaBigakert kertészeti blogja

Örökzöld puszpáng (Buxus sempervirens)

2010. május 30. 20:15 - A_kertesz

Kis-Ázsiából származó nagyon mutatós növény. Az örökzöld puszpáng 5-6 méteresre is megnövő sűrű ágú cserje, levelei 1-3 cm-es kemény fénylő örökzöldek. Virága apró sárgászöld, illatos április-májusban nyílik. Rendszeres nyírással sövényt, gömböt, más mértani alakzatokat vagy formákat nevelhetünk belőle.

 

A kertészek legfőbb erénye a türelem, ne siessük el se a sövény kialakítását, se a puszpáng betűvé alakítását. Konténeres puszpángot az év bármely időszakában vásárolhatunk a kertészetekben. Kétféleképpen nevelhetünk belőle alakzatokat. Egyrészt úgy, hogy a földön kirajzolunk egy formát, mondjuk egy kezet, egy név kezdőbetűit vagy egy négylevelű lóherét, és azt ültetjük végig puszpánggal. Másrészt úgy, hogy egyetlen bokorból formáljuk meg, mondjuk egy nyúl szobrot. Mindkét esetben gondosan előkészített talajba ültessünk.

 

Az apró levelű puszpáng (Buxus microphylla) különösen alkalmas szobrászkodásra. A nyuszifület, a kosárfület és a hasonló vékony alakzatokat a cserépbe szúrt és megfelelő alakúra hajlitott 3-5 mm vastag rozsdamentes huzal mentén nevelgetjük. A törzses fácska is hagyományos puszpángból van kialakítva úgy, hogy a legerősebb egyenes hajtást meghagyjuk és egy földbe szúrt karóhoz rögzítjuk az egyenes növekedés miatt. Az alsó hajtásokat levágjuk így tudjuk elérni a törzses fácskát neveljünk.

A tarka levelű puszpángból (Buxus sempervirens ’Aureovariegata’) kialakított alakzat vagy forma még mutatósabb, ha azt az örökzöld puszpángok közé tesszük.

Egyéb puszpáng fajta a törpe puszpáng (Buxus sempervirens ’Suffruticosa’), lassan növő, sűrűn ágas alig 1 m magas lesz. A levele 1-2 cm-es tojásdad alakú sárgászöld. Alacsony szegélynövénynek ültetik (10-50 cm-es) a barokk kertekben és temetőkben.

 

Vásároljon dísznövényt legolcsóbban, közvetlenül a termelőtől!

Átvétel személyesen (Komárom és környéke) vagy csomagként az ország egész területére(szállítási költség 1590 Ft-tól).

Érdeklődés, egyeztetés, megrendelés: 70/776-3144 vagy turbacs81@yahoo.co.uk

 

 

komment
süti beállítások módosítása