Kertünk

A CsigaBigakert kertészeti blogja

Fukszia

2010. május 26. 21:07 - A_kertesz

 

Fukszia (Fuchsia)
 
Ez a különleges trópusi növény szinte bárhol megél, ahol elég magas a páratartalom, a talaj enyhén savanyú, humuszos, jó vízáteresztő képességű, levegős. Amennyiben biztosítani tudjuk a fentieket, bátran vállalkozhatunk fukszia nevelésre. Fontos még, hogy szelIős helye legyen, de ne huzatos, és napsütést csak rövid ideig kapjon, tűző napot nem szereti.
.
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha túl szeles vagy napos helyen akarjuk nevelni, árnyékolással óvjuk, védjük a fuksziatöveket. A fukszia különleges virágformáját az összeforrt, és végén felkunkorodó, élénk színű csészelevelek, sziromlevelek válozatossága, valamint a porzók és a bibe finom szálacskái alkotják

A fukszia virágformái: egyszerű,féligtelt és teltvirág Általában kétszínű (piros, rózsaszín ás lilás árnyalatokban pompázó, illetve fehér virágokkal.

Megfelelő ápolása a rendszeres öntözés, tápoldatozás mellett  látványos és szép növényre számíthatunk.

Különösen zárt helyiségben fontos, hogy a páratartalom magas legyen: naponta kétszer is párásítsunk. Ezután alaposan szellőztessünk, mert a gombabetegségek és a kártevők számára is kedvező a környezetet hozunk létre.

 

 Egy-két apróság a fuksziákhoz:

 

-Az ültető edények aljára kerüljön mindig vízelvezető retag (homok,sóder,kavics), mert a fukszia nagyon érzékenya pangó vízre!

 

-Párásításhoz mindig lágy vizet (esővíz) használjunk, így a levelekre a virágokra és a cserépre nem ülnek ki a mészfoltok.

 

-A dézsában nevelt magas törzsű fácskák tövéhez ültessünk alacsony virágot, pl. lobéliát.

 

-Ha kicsi a helyünk, válasszunk kecsesebb, karcsúbb növényeket, kisebb fácskát.

 

-Könnyen lehullajtják leveleiket és bimbóikat a fuksziák, ha nem jutnak elég friss levegőhöz - ezért zárt helyen szellőztessünk gyakran.

 

-Ha a kertbe kiültetésre kerülnek a fuksziáink, úgy ültessük őket, hogy ősszel majd könnyen fel tudjuk szedni, mert legtöbbjük nem télálló!

 

-Ha télálló fajtát telepítünk, ültessük 5 cm-rel lejjebb a szokásosnál, és mint a rózsatöveket, takarjuk földdel és szalmával, hogy megvédjük a fagytól.

 

-Gyakori betegségei éskártevői: lisztharmat okozta gombafertőzés, rozsda

és szürkepenész-gomba, levéltetvek és virágtripsz,takácsatkák és üvegházi  molytetű.

 

-A cserépföldjére potyogó leveleket, virágokat mindig szedegessük össze, ezzel sok betegséget megelőzhetünk.

 

 

komment
süti beállítások módosítása