A bodza (Sambucus nigra)
Patakpartokon, erdőszéleken, kerítések mellett érzi jól magát fekete bodza (Sambucus nigra). Népies nevei: például: a botfa, csete, fáibodza, gyepűbodza, ismertségének és népszerűségének bizonyságai.
Május második felétől július végéig, egyes esztendőkben másodszor is virágzik. Ha fává nő és magában áll olykor gyönyörű koronát fejleszt.
Virágzás idején különösen tetszetős növény, díszkertben is megállja a helyét. Kedveli a humuszban gazdag talajt. Nitrogénkedvelő és nedvességjelző.
Közeli rokona a vörös bodza (Sambucus racemosa), amely főleg hegyvidékeken él. Virága ugyancsak jó illatú, hasznosítható és gyűjthető. Bogyói élénkpirosuk, később bordós árnyalatúak. Nálunk nem nagyon ismert.
Úton-útfélen találkozhatunk viszont a szegény rokonnal, a gyalogbodzával (Sambucus ebulus). Évelő növény. Egy méternél nemigen nő magasabbra. Virágzáskor kellemetlen „ázott zokni"-szagával hívja fel magára a figyelmet. Drogját a gyógyászatban használták.
A bodza hatóanyagai a szambunigrin és illóolajok. A gyümölcsében tironin található.
A virágjából készült tea izzasztó hatású; meghűlés, fej-, fog-, torok- és fülfájás kezelésére is használja a népi gyógyászat. Alkalmas légcsőhurut, köhögés, nátha, rekedtség legyőzésére is. A bodzagyökér és -kéreg vízhajtó hatású. A gyökér és a bogyó kitűnő hashajtó. Bizonyára ebben rejlik elhízás elleni hatása is. A gyümölcs nedve alkalmas a fájdalmas idegzsába enyhítésére, valamint köhögés csillapítására. A bogyókból készült lekvárt és befőttet vese- és tüdőtisztító háziszerként használják.
Bodza receptek:
BODZAVIRÁG BUNDÁBAN
Hozzávalók 4 személyre:
16-20 friss bodzavirág, 2 tojás, 20dkg liszt, 2 dl tej, 1 dl szódavíz
szénsavas ásványvíz), ízlés szerint só, a sütéshez margarin vagy olaj az ízesítéshez vaníliás vagy fahéjas porcukor
A tojásokból, lisztből, vízből, sóval sima. a palacsinta tésztánála kissé sűrűbb masszát keverünk A virágok kocsányát csak annyira vágjuk le, hogy végüket meg tudjuk fogni. A zsiradékot egy serpenyőben felforrósítjuk és a tésztába mártogatott virágokat, beletesszük, meg-megforgatva minden oldalukon megsütjük, majd papírtörülközővel bélelt tálcára rakva a fölösleges zsiradékot leitatjuk. Ízesített porcukorral megszórhatjuk, de enélkül is finom, illatos csemege.
Gyümölcs vagy pikáns zöldségmártásokhoz feltétként kínálhatjuk.
Változat: a virágzatot ollóval kisebb részekre vágjuk kocsányokat (a zöld kocsányokat eltávolítjuk), és belekeverjük a palacsintatésztába. Ezután lepénykéket teszünk a forró olajba. Ez a módszere egyszerűbb, az előbbi mutatósabb és izgalmasabb.
Különlegesebb lesz az íze, ha tej helyet száraz fehérbort adunk a tésztához.
BODZADZSEM
Hozzávalók:
1 kg érett bodzabogyóhoz 1 dl víz, 25 dkg kristálycukor vagy egy csapott evőkanál édesítőszer 1 egész citrom 1 fél mokkáskanál őrölt fahéj, 1 ágacska menta.
A bodza termését ollóval szedjük le majd folyó vízben megmossuk lecsepegtetjük. Egy villa segítségével lehúzzuk a bogyókat, rozsdamentes vagy teflonfazékba esetleg hibátlan zománcos edénybe tesszük. Rászórjuk a cukrot, a fahéjat, ráöntjuk a vizet, beletesszük a mentát és a felkarikázott ciromot, majd kis lángon, többszöri keveréssel sűrűre főzzük.
Ha kevés vizet adhtunk még hozzá hogy le ne ragadjon. Akit zavar mag az passzírózza át
A magnak ugyanis enyhe hashajtó hatása van (ezért olykor hasznos is lehet).
Még forrón kimosott üvegekbe töltjük, lezárjuk és egy napra száraz gőzbe tesszük Erre a célra nagyon jó egy hűtőtáska.
Ha vadasmártásb vagy más szószhoz használjuk, négyszmélyes adaghoz egy evőkanál lekvárt tehetünk.
FRISS BODZASZÖRP:
Hozzávalók:
Egy öt literes befőttesüvegbe, 14-16 friss bodzavirág , 60 dkg cukor, 1-2 citrom, 2 dkg citromsav, víz.
A virágok szárát levágjuk, alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és a felkarikázott citrommal együtt az üvegbe tesszük. A cukrot langyos vízben feloldjuk, teljesen elkeverjük a citromsavval is és hozzáadjuk. Egy kistányárral lefedjük és az ablekba tesszük. Naponta többször megkeverjük, majd néhány nap után leszűrjük és szűk szájú üvegekbe töltjük.Hűvös helyen vagy hűtőszekrényben tároljuk Ásványvízzel vagy szódával hígitjuk és még citromlevet is tehetünk bele.