Kertünk

A CsigaBigakert kertészeti blogja

Árnyékkedvelő növények

2009. július 09. 15:38 - A_kertesz

 Kertünknek biztos van olyan része ahol a nap folyamán árnyék van. Ezt vegyük kihívásnak és használjuk ki az adottságot. Gondoljunk arra, hogy a természetben is sok árnyékos hely van ahol sokféle növény jól érzi magát. Változatosan ültethetünk virágokat és cserjéket, melyek tavasztól egészen őszig vagy akár a télen is díszítik a kertünk egy eddig nem használt zugát.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Először is alaposan figyeljük meg kertünk mely részén van hosszabb ideig árnyék pl.: falak, kerítések mentén. Szerencsések vagyunk ha egy idősebb fa is van a kertben, mert itt nem teljes árnyékról beszélhetünk ugyanis a levelek között beszűrődik a napfény. Télen a lehullott levél miatt, tavasszal pedig a rügypattanásig szinte teljes napfény éri az alsóbb szinteken élő virágokat, cserjéket. Ezt kihasználva ültethetünk oda korán virágzó növényeket, melyek későbbiekben a levelükkel díszítenek az árnyékban.
A talaj ezeken a részeken elég szélsőséges lehet, akár teljesen száraz a takarás miatt vagy állandóan nedves, nyirkos. Ezeket a tényezőket figyelembe kell venni a növényválasztásnál, amihez a szakkönyvek nagy segítséget tudnak nyújtani.
 
Néhány növény melyek szeretik az árnyékot:
-     Kaukázusi nefelejcs,
-     Kamélia,
-     Iszalag,
-     Májusi gyöngyvirág,
-     Húsos som,
-     Szívvirág,
-     Gólyaorr,
-     Árnyékliliomok,
-     Bangiták,
-     Hortenzia,
-     Páfrányok,
-     Hunyor,
-     Tűzesők

 

komment
süti beállítások módosítása