Kertünk

A CsigaBigakert kertészeti blogja

Pihenés a kertben

2009. július 06. 11:55 - Kerteszfeleseg

 

A kerteket sokféle okból gondozzuk, részben azért hogy látványukkal megszépítsék a saját vagy vendégeink napját, másrészt örömunket leljük a munkában. A legtöbb időt kapálással, gyomirtással, metszéssel, ritkítással vagy ültetéssel töltjük, így a kertünk csak egy-egy kisebb részére koncentrálunk és elfelejtjük élvezni az egész szépségét. Persze maga a kerti munka is kellemes tevékenység, de érdemes egy olyan helyet készítenünk,ahová leülhetünk, olvasgathatunk, beszélgethetünk a barátainkkal vagy csak csendben gyönyörködhetünk a jól végzett munka eredményében.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Photo: © Marie Iannotti (2007) Forrás: www.about.com
 
Építhetünk egy filagóriát, egy házikót, de akár egyetlen jól elhelyezett pad is megfelel a célnak. Válaszhatjuk a kert egy csendes zugát, ahol magunk lehetünk vagy akár egy olyan helyet ahonnan az egész kertet jól beláthatjuk.
 
A kedvenc helyünk beleolvadhat a környezetébe, de lehet akár harsány színű vagy egyedi formájú mely a kertünket emlékezetessé teszi látogatóink számára és kiélhetjük művészi hajlamainkat is. Vezethet hozzá egy árnyas, növényekkel takart alagút vagy akár egy téglákkal kirakott kis ösvény is.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Photo: © Marie Iannotti (2007) Forrás: www.about.com
Ha nem csak a kertben szeretnénk gyönyörködni, elhelyezhetünk a közelben madáritatót is, a nyári melegben rengeteg fürdőző madarat vonzhat a közelünkbe. Ha olyan növényeket ültetünk melyek bogyós terméseket hoznak, a falatozó madarakban akár télen is gyönyörködhetünk(a témáról bővebben a Madárbarát kerteknél)
 
Könyvajánló: David Stiles: Kerti faházak,szerszámkamrák
Cser Kiadó
A kötet végigvezet a tágabb értelemben vett teljes építési folyamaton: az igény felmerülésétől kezdve a tervezésen át a kivitelezésig.
A könyv elsőként egy egyszerű, 2,4 x 3 m alapterületű házikó építését mutatja be lépésről lépésre. Ezután néhány hasonlóan egyszerű építmény következik, és csak ezek után ismertet néhány bonyolultabb, összetettebb, különlegesebb célokra használt kerti házat. Mindenegyes ház tervrajza megtalálható a könyvben. A kötetbe szándékosan választottak nagyon eltérő technológiával és építészeti jellemzőkkel készült példákat, mert ezeket tetszés szerint kombinálhatjuk, hogy valóban az igényeinknek és ízlésünknek megfelelő házat építhessünk. A variációs lehetőségek száma végtelen. Végül, a könyvet egy inspiráló képes rajzgyűjtemény zárja, amely a képzettebb ezermestereknek és az álmodozóknak egyaránt remek ihletforrás!
A könyv a kreatív, saját kétkezi munkát kedvelő ezermestereknek készült, akinek már van némi gyakorlatuk a barkácsolásban és az épületfelújítási munkákban.

komment
süti beállítások módosítása