Kertünk

A CsigaBigakert kertészeti blogja

Hogyan ültessük el a vásárolt növényeket?

2009. május 30. 20:45 - A_kertesz

A megvásárolt cserepes, konténeres növényeket a hazaszállítás után jobb minél előbb a végleges helyére  ültetni. Viszont ha nincs azonnal időnk betelepíteni őket, mindenképp tartsuk nedvesen a növény földjét.

Ültetés előtt a növényeket cserepestől tegyük egy vödör vízbe, így biztosak lehetünk abban, hogy elég nedves lesz a föld. Addig kell áztatni amíg levegőbuborékok jönnek a víz felszínére. Nem kell megijedni nem fullad meg a növény.
Eközben az előkészített területen kiássuk az ültető gödröket. Mindenképpen mélyebben érdemes ásni, így a gyökérzet a puha talajban könnyebben fog gyökerezni. Ha viszont tudjuk, hogy a talaj alsóbb rétegei nagyon rossz minőségűek akkor inkább ne bolygassuk.
A növényeket a cserépből óvatosan vegyük ki, ha kell vágjuk le a cserepet.
Ha azt hisszük, hogy a gödörbe rakjuk és már kész is, tévedünk. Még mielőtt a talajba rakjuk a gyökérzetet egy kicsit meg kell sérteni, ezt tehetjük szabad kézzel vagy egy éles késsel is. Ezt azért szükséges, mert a sötét színű műanyag cserépben a gyökerek elkezdtek körbe-körbe nőni. Mivel mi megszakítjuk a gyökérzetet, a kiültetés után szerteágazóbb gyökérzetet kapunk, tehát több tápanyagot tud felvenni a növény és biztosabb a talajba kapaszkodása. Ennek főképp a nagyobb díszfáknál, cserjéknél van jelentősége (de a kis évelő növényeinknél is fontos), így a viharos szél nem tudja egykönnyen kifordítani a talajból.
A növényeket mindig csak addig szabad a földbe rakni ameddig a cserépben is volt, ha mélyebbre kerül lehet hogy az alsó levélzet elrohad vagy akár az egész növény tönkremehet. Ha viszont kilátszik a gyökérzet a növény ki is száradhat.
Miután sikeresen elültettük a növényeket türelmesnek kell lennünk, mert előbb a gyökérzetnek kell megerősödnie. Nem szabad elvárnunk a növénytől , hogy az ültetés utáni időszakban pompásan virágozzon és hasonlítson egy kifejlett növényre. Akár 2-3 évet is kell várni, hogy az adott fajtára jellemző szín, forma, méret kialakuljon.
Legyünk kitartóak és ne akarjuk a növényt átültetni, ha az első időszakban nem fejlődik nagy intenzitással.
Persze tervezés során vegyük figyelembe az adott fajta igényeit: tápanyag, fény, nedvesség, talaj igény. Pl.: Egy árnyék kedvelő növényt nem érdemes napos helyre ültetni, mert nem fog fejlődni rendesen, és nagy valószínűséggel ki is pusztul.
A növekedési erélyekre is figyeljünk, ha különböző időszakban és különböző intenzitással növekednek, akár egyik növény a másikat teljesen elnyomhatja.
Az ültést a tavaszi fagyok elmúltával egészen késő őszig folytathatjuk.
komment
süti beállítások módosítása