Kertünk

A CsigaBigakert kertészeti blogja

A salzburgi kertek

2015. január 04. 15:08 - Kerteszfeleseg

Salzburg nagyon gyönyörű,történelmi város:szűk macskaköves utcák,hangulatos éttermek és persze a rengeteg csoki...De akkor milyen kertekről beszélek?

salzburg.JPG

Persze vannak városi parkok amiket érdemes megnézni-például a Hellbrunn-t a kastéllyal és a trükkös szökőkutakkal vétek kihagyni az arra járónak. A körülötte levő óriás parkban pedig a tarka növényágyásokon kívül, a hegyek látványában is gyönyörködhetünk.

 hellbrunn_kert.jpg

hellbrunn.JPG

Én azonban kicsit messzebbre mentem az ausztriai kertekért,Salzburg városán kivülre,a szabadtéri múzeumba(Salzburger Freilicht Museum,Grossgmain). Ez egy olyan múzeum/skanzen, ahol az ország minden tájáról összegyűjtötték a hagyományos stílusban épült házakat,az eredeti építőanyagot,bútorokat majd újra felépítették hogy egy helyen megtekinthető legyen. Fantasztikus érzés az óriási fenyők alatt a több száz éves házakba bepillantani,mintha megállt volna az idő.

muskatlis_ablak.JPG

 A házak előtt az akkoriban gyakori konyhakerti növények és virágok kis,elkerített kertrészekben kerülnek bemutatásra-sokszor az egykori tulajdonos neve is megjelenik.(Fura belegondolni hogy pár száz év múlva esetleg majd a mi kertünk egy része fog szerepelni egy múzeumban "Juliska néni kertje" táblával...)

 salzburgi_kert.JPG

Ahogy más országokban is szokás,a konyhakerti növények mellett virágokat is ültettek vegyesen,nem válik külön a konyhakert és a díszítő céllal tartott növények,de a gyógynövényekről sem feldkeztek meg.

salzburgi_kert2.JPG

 Fantasztikus, hogy a házak előtt mindenhol kristálytiszta víz csorog a régi vályúkba,a Kneipp fürdőt pedig minden salzburgi és környékbeli parkban ki lehet próbálni-itt éppen a hegyek között,óriási fenyők árnyékában. A Kneipp fürdő egy hideg vizes medence,aminek az alján nagy kerek kövek vannak. A víz körülbelül térdig ér és rettentően hideg,a kavicsokon gyalogolni pedig nehézkes és sokszor fájdalmas- de a gyógyhatása messzeföldön elismert, sok magyarországi fürdőben is megtalálható.

 vizes.JPG

 A Kneipp fürdő a szabadtéri múzeum területén-a helyiek közül sokan csak ezért jönnek.

kneipp_furdo.JPG

 A salzburgiak a virágültetés terén is kifogyhatatlan kreativitással vannak megáldva,de erről majd egy másik bejegyzésben mesélek...

 

viragok_borondben.jpg

Fotók:Turbacsné Gyöngyösi Mónika -minden jog fenntartva! 

 

Ha elutaznátok oda,ajánlom ezeket az oldalakat:

www.freilichtmuseum.com

www.hellbrunn.at

http://www.salzburg.info/hu

komment
süti beállítások módosítása