Kertünk

A CsigaBigakert kertészeti blogja

Feng Shui kert I. rész

2009. július 24. 16:06 - Kerteszfeleseg

A Feng Shui egy ősi kínai térrendezési módszer. A kínaiak abban hisznek, hogy a dolgok megfelelő elhelyezésével elősegíthetjük a Csí, azaz az életenergia megfelelő áramlását. Ezáltal harmonikus tereket hozhatunk létre,melyek pozitív hatással lehetnek az életünk különböző területeire mint például az egészség, a párkapcsolat vagy a karrier. A Feng Shui kertészet alkalmazza a Feng Shui alapelveket, hatékony energiaáramlást létrehozva a környezetben.
A Feng Shui kertben a vezető szerep a természeté, azzal a céllal hogy harmóniát és egyensúlyt teremtsünk. Van néhány alapszabály, amelyeket érdemes a kerttervezéskor követnünk.
A Csí energiának nem tesznek jót a nyílegyenes utak, mert ezeken hamar végigrohan, hagyni kell kicsit lelassulni, körbeáramlani a kertben. Ezért a kerti gyalogösvények legyenek kanyargósak! Ha a már meglévő ösvények egyenesek, hagyjuk a növényeket kicsit ránőni, így az energia szabadon keringhet körülöttük.
Legyenek a kertben olyan helyek ahol a barátokkal, családtagokkal megpihenhetünk, élvezhetjük a napfényt vagy éppen a hűsítő árnyékot.
A kert hátsó részében található bokrok biztosítják a privát szférát és a biztonságérzetet.
Az egyensúlyt a különböző fajták,színek és méretek variációja teremti meg, így egyik növény sem lesz elnyomva.
A vízfelületek mint a medencék, tavacskák, vízesések gyönyörűek és erősítik a Csí pozitív hatásait. A víz a jólétet, gazdagságot szimbolizálja a Feng Shuiban és kertünkbe hozza a Yin azaz a női energiát.
A Yang, azaz a férfias energiákat a kerti lámpások, fények segítségével hozhatjuk a kertünkbe.

komment
süti beállítások módosítása