Kertünk

A CsigaBigakert kertészeti blogja

Madárbarát kert

2009. július 07. 10:08 - Kerteszfeleseg

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület évek óta dolgozik egy olyan programon, amely segítséget nyújt hogy a kertünk, lakásunk,munkahelyünk környezete ideális legyen a madarak számára. A madarak segítése több okból is hasznunkra válik, hiszen megeszik a különféle rovarokat (minek költenénk szúnyoghálóra?) és elvarázsolnak minket énekükkel, megjelenésükkel.

Fotó:Orbán Zoltán www.mme.hu

 

 

 

 

 

Tavasz és nyár
A hóolvadást követõen abba kell hagyni a madáretetést, és az etetõket ki kell üríteni. A költési idõszakban ne etessünk, mert ez a cinegékre nézve kockázatos lehet. Több megfigyelés is beszámol arról, hogy egyes széncinege párok az etetõben maradó napraforgóval etették az egyébként rovarevõ fiókáikat, akik ezt nem tudván megemészteni, a gyomortól a nyelõcsõig felgyülemlõ magoktól megfulladtak, elpusztultak. Az itatás egész évben, de különösen a nyári kánikulában fontos madárvédelmi munka.

Madáritató

A kert nagy madárgyülekezõ helye, vonzereje lehet a jól elkészített itató. Fõleg a meleg, száraz nyári hónapokban van nagy jelentõsége, de a madarak egész évben szívesen használják. Különösen szeretnek benne fürödni a rigók, a vörösbegyek, a kék cinegék. Itatóról lévén szó, ha nincs állandó átfolyása a medencének, nem szabad megfeledkezni a vízcserérõl. A másik lényeges szempont, hogy védett, de mégis jól megfigyelhetõ helyen legyen.
 

Fontos, hogy a fürdõ madarak is belássák a terepet, de egy biztonságos bokor se legyen messze, mert ázott tollal nem repülnek olyan jól. E bokor hiányában a macskák szomorú pusztítást végeznének. Az itató megformálásába sok fantáziát lehet belevinni, s minél természethûbb, annál szebb, a madaraknak is kedvezõbb lesz. Erre a célra a patakkövek, a sóderágy, az esetleg betelepített vízi növények nagyon megfelelõek. Lényeges, hogy az itató lassan mélyüljön. A közepére, ahol már a madárnak túl mély lenne, tegyünk egy lapos követ, ahol megállhatnak, leszállhatnak. A madarak fürdési igényét olyankor is tapasztalhatjuk, amikor szórófejjel locsolunk. Ilyenkor a rigók, vörösbegyek át-átszaladnak a vízpermet alatt. Utána borzasra rázzák magukat, majd a felfrissült tollazatot eligazgatják.

Itatásra az esõvíz is megfelel, csak ne a vízgyûjtõ hordót, kádat tekintsük itatónak. Az ilyen nagy, mély vízfelület sokszor becsapja a madarakat, s rászállva vesztüket okozhatja. A ragadozóval, macskával való konfliktust elkerülhetjük, s az itató használatát biztonságosabbá tehetjük, ha asztali medencét készítünk. Jól beleilleszthetõ a kerti képbe egy kb. 1,5 m magas, 100x60 cm-es terepasztal. Az asztal szegélyvályújába alacsony, vagy lefutó növényeket ültessünk, így még esztétikusabb hatást kelt. Aki megfigyelte már a madarakat, tudja, hogy a tollazatuk tisztántartása állandó, létfontosságú tevékenységük. Ennek ismeretében megérthetjük, hogy egy jó fürdõhely milyen fontos eleme a kerti madárvédelemnek.

Õsz és tél
A madarak számára az õsz és a tél a költést követõ nyugalmi idõszak. Számos madarunk elvonul, más fajok viszont itthon maradnak, vagy hozzánk érkeznek telelni. Ilyenkor a legfontosabb feladatunk a hó és tartós hideg megérkezésével az etetés megkezdése, és az egész éves itatás folytatása. Ekkor érdemes kitakarítani és felújítani a régi, illetve kihelyezni az új odúkat. A természetes és mesterséges odúk nem csak a költési idõszakban fontosak a madarak életében, õsszel és télen sok faj éjszakázásra használja ezeket.

Javasolt madárvédelmi eszközök és módszerek:

·         2-4 B odú kihelyezése fákra, esetleg nagyobb bokrokra. Megtelepülõ fajok: széncinege, kék cinege, barátcinege, mezei veréb, házi veréb.

·         1-2 D odú kihelyezése fákra. Megtelepülõ fajok: seregély.

·         C odú kihelyezése az eresz alá, a terasz és tornác tetejéhez. Megtelepedõ fajok: házi rozsdafarkú, kerti rozsdafarkú, barázdabillegetõ.

·         Kerti itató, esetleg tavacska. Az itatóban mindig legyen friss víz, télen naponta egyszer a jég eltávolítása után hideg csapvízzel töltsük fel az itatót.

·         Téli madáretetéshez: dúcetetõ, függõ etetõ, cinkegolyó, ablaketetõ.

·         Búvó- és fészkelõhelyet, táplálékot nyújtó növényzet ültetése.

·         Orgona, fagyal, gyöngyvesszõ, nyári orgona bokrok vagy sövény, és egynyári virágok ültetésével a kertünk lepke- és rovarbaráttá is válik.

 

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

A Magyar Madártani Egyesület Madárbarát Kert Programjához csatlakozhatnak iskolák,óvodák, munkahelyek és lakótömbök is.

Bővebb információ: www.mme.hu

 

komment
Címkék: madár kert itató
süti beállítások módosítása